Ief Hiel met BEER in Ecuador

In maart 2015 keerde BEER terug naar de school Miguel Egas Cabezas Colegio. Deze school is prachtig gelegen tussen de bergen van Peguche, een klein dorp vlakbij Otavalo in het Noorden van Ecuador.

Onderwijs heeft op dit moment grote aandacht in Ecuador. Er is een schoolplicht, maar voor de armere indianenbevolking is het niet altijd aantrekkelijk om kinderen naar school te sturen. De kinderhanden kunnen thuis moeilijk gemist worden bij de dagelijkse werkzaamheden.

Van 2012 naar 2015

Begin 2015 was Ief weer in Ecuador. Deze keer samen met Ann Meijer, drama docent en onderwijsspecialist. Eerder, in 2012, gaf Ief een introductieworkshop Roca y Aqua aan twee schoolteams in Perguche: het team van een Montessorischool én het team van een Middelbare landbouwschool.

Roca y Aqua met een groot team

Na een hernieuwde kennismaking trainde Ief beide teams opnieuw. Op de school Miguel Egas Cabezas Colegio was het team verdubbeld door een fusie met een lagere school. Er waren nogal wat nieuwe teamleden, dus voor veel van hen was het nieuw. De schoonmaakster, de gymleraar, iedereen deed enthousiast mee. Het fysieke karakter van Roca y Aqua spreekt aan; er werd heel wat afgelachen. Vooral de kracht van “sterk staan” oogstte verbazing én lof.

“This is wat we need”

Ook werd met leerlingen van 9 tot 15 jaar gewerkt. Ief en Ann werkten samen met de klassen en leerkracht op het voetbalveld. De dorpskinderen uit de streek bleken levendige en enthousiaste leerlingen. De combinatie van Roca y Aqua met enkele drama-oefeningen werkte heel goed, vooral in de groepsdynamiek én de concentratie. Volgens de leerkrachten van de school  sloot Roca y Aqua ontzettend goed aan bij de leerlingen: “This is wat we need” zeiden ze.

Onderwijs op de agenda

Onderwijs staat op de politieke agenda. Door de leerplicht gaan er, ook in de kleinere dorpen, steeds meer kinderen naar school. Naar school gaan vergroot de maatschappelijke kansen van kinderen, maar vereist ook aanpassing, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Rots & Water helpt daarbij. Een van de kinderen antwoordde tijdens de nabespreking: “Met Roca y Aqua maak ik vrienden, we kunnen vechten en toch vrienden blijven.”

Nieuw implementatieprogramma

Tijdens het verblijf van Ief en Ann is een stevige basis gelegd voor Rots & Water. De school is erg enthousiast. Het komend half jaar zal Ief een implementatieprogramma voor de school ontwikkelen. Het plan is om in 2016 terug te gaan voor een verdiepend traject.